Страхливци (2008) с препратка към Клас, Слон, Fucking Amal, Let the Right One In, Ben X

Страхливци (2008)

Булинг. Снимане на клипчета, в които едни деца бият други деца. Преди да премине във физичеки, ученическият тормоз често започва със словесно униженис – “слон”, “морков”, “цайс” и др.

В Страхливци / (2008) има супердобра работа пред камерата и малко тегава зад нея. Резултатът е софт HBO продукция, препращаща интереса към образците в жанра – “Клас”, “Слон”, “Fucking Amal”, “Let the Right One In”, “Ben X”.
Бащите рядко могат да бъдат приятели със синовете си. Дори когато е жизнеобходимо, децата трудно споделят проблемите си с родителското тяло. Главният лузър, “Моркова” всекидневно изминава маршрута от училището до вкъщи бегом, следван по петите от копеленцата на класа. По ирония на съдбата единствения му истински приятел от света на възрастните е също преследван – собственик на италианска пицария и известен мафиот.

Cobardes

Бащата на аутсайдера е алармен техник, способен да оправя всякакви възможни софтуери, освен този на собственото си дете. В есе за професията на татко, Моркова казва “всеки си инсталира аларма вкъщи или на колата, но когато те е страх, никой не те чува.” Майката на Моркова е тиви водещ на предавания със социална тематика. Бащата на тартора от групата на преследвачите, е  политик средна ръка, с който майката на Моркова един ден разговаря за образованието и проблемите на децата на живо в предването си. Пиков момент е: бащата демагогства в ефир, докато синът му със завидно усърдие разкрасява физиономията на Моркова. Благоразположен към спомени, политикът после доверява на отрочето си, че навремето и той биел чембери на техния Морков, ” и знаеш ли, на него май му харесваше”.

“Качествено” насилие циркулира и по ниските клони на семейното дърво. Сестричката на Моркова тъгува по любимата си мистериозно изчезнала играчка, а брат й я “успокоява”, като й обяснява, че мечокът е похитен и сега трябва търпеливо да изчакат искането за откуп. В следващ ден той изтръгва едно от топчетата -очи на играчката, скрита в шкафчето му, за да го даде на ужасеното момиченце.  Тих, рафиниран ужас грее и на края, което прави финалът оптимистичен и светъл като притоплена смърт. С две думи, хубав филм.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.