Глава 27 (2007) – филмът, който определи кариерата на Джарет Лето

Глава 27 (2007)

Скоро ще бъда на 40, а хората казват, че животът започвал на 40. И аз също мисля така.
Д. Ленън, 1980

Великите романи са нож с две остриета – вдъхновяват за добри и за зли дела. На осми декември 1980 пред Дакота билдинг в Ню Йорк, eдно болно по Холдън Колфийлд съзнание изстрелва пет куршума в гърба на Джон Ленън, който се прибира от звукозаписното студио с Йоко Оно.

Бившият бийтъл умира в болницата, а 24-годишният Марк Чапман чака вцепенен на място полицията със “Спасителят в ръжта”  в ръка; получава доживотна присъда.

Chapter 27

Глава 27 е лупа, завряна в объркания мозък на Марк Чапмън през трите дни до убийството; виждаме подготовката му в хотелската стая, неравната борба с демоните му, бденията му с другите фенове на улицата, пред портала на дома му. (В заглавието виждам и ирационална връзка с т.нар. клуб 27 на известните самоубийци)
Дакота билдинг е обвита с мрачна слава сграда.

Там 1968-ма Роман Полански снима “Бебето на Розмари”. По ирония на съдбата, за убийството на жена му Шарън Тейт, Чарлс Менсън косвено се вдъхновява от от Helter Scelter – песен от The White Album на Бийтълс от същата година.

Чапмън знае историята и я припознава като знак за действие. Наред с култа към героя на Селинджър, Чапмън се идентифицира и с Ленън, дотолкова че преди убийството се жени за японка.

Мотивацията му за убийството и до днес остава противоречива, надделява версията за доминиращия вътрешен глас, настояващ да накаже лицемерната според него звезда.

Джаред Лето е най-забележителното нещо в Глава 27 (Спасителят в ръжта е в 26 глави). Отдаването на актьора е пълно. За да добие външния вид на убиеца наддава 67 паунда. Докато снимат, 24 часа в денонощието не излиза от роля. “Знаех, че това което правя в Глава 27 ще ме определя за винаги като актьор”, ще каже по-късно той.

Линдзи Лоън също има кратко участие като Джуд, една от фенките пред лобното място. В деня X, Чапмън прави няколко опита да осуети трагичната си постъпка с нищо подозиращите Джуд и папаракът щракнал го с Ленън часове преди изстрелите.

Джаред Лето влиза в кожата му стряскащо добре. (Стряскащото идва, когато част от тебе иска да го оправдае). Покушението над Ленън, както и това над Шарън Тейт оставя загадки, повод за множество коспиративни теории.

Любопитно ми е дали в главата на Джаред Лето е минавала мисълта, че на свой ред може да бъде обект на покушение от фен. Странен факт е и името на актьора, който играе Джон Ленън – Марк Чапмън.

П.П.

Едно супер-важно  интервю на Ленън и Йоко Оно за „Плейбой“(1980)

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 5 votes

1 thought on “Глава 27 (2007) – филмът, който определи кариерата на Джарет Лето

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.