Broken Flowers / Прекършени цветя (2005)

Бил Мъри е Дон Джонстън, пребиваващ в перманентен емоционален ступор бизнесмен. Дон получава енигматично розово писмо от своя любовница, уведомяваща го с 19 години закъснение за наличието на негов син, който на всичкото отгоре е и тръгнал да го издирва. В търсене на подателя на писмото, Дон предприема пътешествие и обикаля шест от своите зле круширали романтични завоевания.

Написан и режисиран от Джармъш, Broken Flowers предлага пикаресков трип из маршрутите на екзистенциалната самота, с нежно внимание към детайла.

“Да, “миналото” е отминало, знам го. Бъдещето все още не е дошло, каквото и да е то. Единственото, което е сега е “това тук”. Настоящето. Това е.”

Брилянтна игра от страна на Жули Делпи, Шарън Стоун, Клоуи Савини, Джесика Ланг и гениалния Джефри Райт (Баския, Westworld)
Дзен-хуморът на Джармъш е в топформа, саунтракът също. Една от най-счупено прилягащите на Бил Мъри роли. В уморено търсене на спомена за себе си идва следващото младо и глупаво “аз”; космически просто. Двупосочен процес, илюстриран с поетична меланхолия.

Долното интервю на Чарли Роуз с Бил Мъри е от най-добрите с актьора:

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.