Bloodline 2015-


bloodline seria

Bloodline е поредният стабилен, майсторски изпипан сериал на Netflix – първокласно кино за малкия екран. Първоначалният ми интерес бе към австралийското чудо Бен Менделсън (Animal Kingdom,  Killing Them Softly, Starred Up), но още в началото стана ясно, че никой от останалите в каста – Кайл Чандлър, Сам Шепърд, Сиси Спейсък, не остъпва по подмолност и двойно дъно на типажа. Действието се развива във Florida Keys, върхът на Флорида, между  Атлантика и Мексиканския залив, на крачка от Куба. Райски оазиси на кокосови палми, прозрачна вода, морски дарове, момичета по бански, пикапи с марихуана и прочее. Между тези туристически клишета обаче живеят обикновени хора, зли или добри не по-малко от останалите нас. В заслужилата доброто си име фамилия Рейбърн се завръща блудният й син, Дани. Пройдоха със сини очи и кофти минало. Социално проблемен индивид във видим контраст с чевендалестите си роднини.

bloodline seria

Натрапчиви флашбекове още в първата серия загатват причините Дани да ликвидира комфортното гнездо на гузно изолиралите го в десетилетия братя и сестра. Причината за всичко тръгва от трагичен инцидент с Дани, след който всички, сякаш наговорили се още деца, потвърждават снесена от майка им лъжа, която ще промени завинаги живота им. И да, шибаната издънка Бен Менделсън, за това име ще се говори често в блога, се връща за разплата. Не гротескно като в “Нос Страх”, с много по-поразяващи последствия. Динамиката не отслабва през нито един от 13-те епизода, всеки един от персонажите има своите моменти, в които отново панически трупа грешка върху грешка върху грешка.
Заразата и тоталният разпад са кинематографични, още повече когато блъскат стените на семейната клетка, която малко или много ние всички еднакво добре знаем, на какво би могла да е свидетел. Bloodline е бавен (в най-добрия смисъл) напоителен трилър с монтаж, който държи в напрежение, а актьорската игра е представителна както за ветераните така и за по-новите имена.

Вторият сезон прави мрежата от взаимовръзки в малката  общност от споделени лъжи и индивидуални угризения още по-гъста. Забележително е увереното като парен локомотив темпо, с което сценаристите придвижват героите към панически избягваната равносметка. На какво е готов човек за да защити семейството си от етичен материал става гориво за психологически екшън. Замесени от периферията се кандидатират за централни играчи – алчни и без край, подобно концентричните кръгове от хвърлен в езеро камък. Появяват се и синът на Дани и неговите логични въпроси. Флашбеците с ключови моменти от поетапното фамилно пропадане са ненатрапчиви и от конструктивно значение.
Точно когат се чудиш какво повече и накъде може да се развие идва третият сезон. Фокусът е върху “добрия” син, теглещ доброволно греховете на бащата, патриарх Рейбърн. Неспособността му да прекъсне порочния кръг от лъжи е абсолютно правдоподна. Нищо не е останало здраво, всеки от героите се препъва в отстъпление от наказание и съд. Тъмните платна на грехопадение са по стария завет; светлината предстои. (бел.ред.2017)

п.с

благодаря на cinemascrotum за препоръката да го гледам. задължителен е.

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

, ,

 1. #1 by cinemascrotum on 25.10.2015 - 21:35

  Радвам се, че сме на едно мнение. :) Менделсън е изключителен актьор и наблюдавам прогреса му от доста време. Друга препоръка с негово участие е “Beautiful Kate” /2009/ – още една блестящо изиграна австралийска драма за проблемните взаимоотношения в едно дисфункционално семейство.

  • #2 by Anton on 26.10.2015 - 08:35

   Супер, ще се гледа веднага. За Starred Up какво ще кажеш?

 2. #3 by cinemascrotum on 27.10.2015 - 10:15

  По принцип не съм фен на “затворническите” филми, но в “Starred Up” всичко е подснесено страшно интелигентно, с адски сполучлив психологически оттенък. Много малко са филмите като него, които бягат от големите клишета, без да ощетяват драматичния ефект.
  Като изключим жестокия Менделсън, О`Конъл също има голямо бъдеще. Ако си пропуснал, гледай “’71” /2014/.

  • #4 by Anton on 27.10.2015 - 19:54

   Да, и на мен така ми подейства Starred Up. Много високо вдигната летва. Захапал съм всички на Менделсън. Lost River и Slow West само са на пауза, първите им 15 мин. не ме дръпнаха. Тази вечер ще гледам “71”. Това момче О’Конъл снима със завидно темпо. Beatiful Kate беше страхотен!

(will not be published)