Бен Менделсън от сутрин до вечер в Bloodline (2015-)

Bloodline е поредният стабилен, майсторски изпипан сериал на Netflix – първокласно кино за малкия екран. Първоначалният ми интерес бе към австралийското чудо Бен Менделсън (Animal Kingdom,  Killing Them Softly, Starred Up), но още в началото стана ясно, че никой от останалите в каста – Кайл Чандлър, Сам Шепърд, Сиси Спейсък, не остъпва по подмолност и двойно дъно на типажа. Действието се развива във Florida Keys, върхът на Флорида, между  Атлантика и Мексиканския залив, на крачка от Куба. Райски оазиси на кокосови палми, прозрачна вода, морски дарове, момичета по бански, пикапи с марихуана и прочее. Между тези туристически клишета обаче живеят обикновени хора, зли или добри не по-малко от останалите нас. В заслужилата доброто си име фамилия Рейбърн се завръща блудният й син, Дани. Пройдоха със сини очи и кофти минало. Социално проблемен индивид във видим контраст с чевендалестите си роднини.

bloodline seria

Натрапчиви флашбекове още в първата серия загатват причините Дани да ликвидира комфортното гнездо на гузно изолиралите го в десетилетия братя и сестра. Причината за всичко тръгва от трагичен инцидент с Дани, след който всички, сякаш наговорили се още деца, потвърждават снесена от майка им лъжа, която ще промени завинаги живота им. И да, шибаната издънка Бен Менделсън, за това име ще се говори често в блога, се връща за разплата. Не гротескно като в “Нос Страх”, с много по-поразяващи последствия. Динамиката не отслабва през нито един от 13-те епизода, всеки един от персонажите има своите моменти, в които отново панически трупа грешка върху грешка върху грешка.
Заразата и тоталният разпад са кинематографични, още повече когато блъскат стените на семейната клетка, която малко или много ние всички еднакво добре знаем, на какво би могла да е свидетел. Bloodline е бавен (в най-добрия смисъл) напоителен трилър с монтаж, който държи в напрежение, а актьорската игра е представителна както за ветераните така и за по-новите имена.

Вторият сезон прави мрежата от взаимовръзки в малката  общност от споделени лъжи и индивидуални угризения още по-гъста. Забележително е увереното като парен локомотив темпо, с което сценаристите придвижват героите към панически избягваната равносметка. На какво е готов човек за да защити семейството си от етичен материал става гориво за психологически екшън. Замесени от периферията се кандидатират за централни играчи – алчни и без край, подобно концентричните кръгове от хвърлен в езеро камък. Появяват се и синът на Дани и неговите логични въпроси. Флашбеците с ключови моменти от поетапното фамилно пропадане са ненатрапчиви и от конструктивно значение.
Точно когат се чудиш какво повече и накъде може да се развие идва третият сезон. Фокусът е върху “добрия” син, теглещ доброволно греховете на бащата, патриарх Рейбърн. Неспособността му да прекъсне порочния кръг от лъжи е абсолютно правдоподна. Нищо не е останало здраво, всеки от героите се препъва в отстъпление от наказание и съд. Тъмните платна на грехопадение са по стария завет; светлината предстои. (бел.ред.2017)

п.с

благодаря на cinemascrotum за препоръката да го гледам. задължителен е.

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

5 thoughts on “Бен Менделсън от сутрин до вечер в Bloodline (2015-)

  1. Радвам се, че сме на едно мнение. :) Менделсън е изключителен актьор и наблюдавам прогреса му от доста време. Друга препоръка с негово участие е “Beautiful Kate” /2009/ – още една блестящо изиграна австралийска драма за проблемните взаимоотношения в едно дисфункционално семейство.

  2. По принцип не съм фен на “затворническите” филми, но в “Starred Up” всичко е подснесено страшно интелигентно, с адски сполучлив психологически оттенък. Много малко са филмите като него, които бягат от големите клишета, без да ощетяват драматичния ефект.
    Като изключим жестокия Менделсън, О`Конъл също има голямо бъдеще. Ако си пропуснал, гледай “’71” /2014/.

    1. Да, и на мен така ми подейства Starred Up. Много високо вдигната летва. Захапал съм всички на Менделсън. Lost River и Slow West само са на пауза, първите им 15 мин. не ме дръпнаха. Тази вечер ще гледам “71”. Това момче О’Конъл снима със завидно темпо. Beatiful Kate беше страхотен!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.