Муха на бара (1987) – одобрено лично от Чарлс Буковски

Муха на бара (1987)

“Сам, в свещените часове на аперитива в малката стая, където са подредени бутилките ми, обичам да си спомням любимите барове. ” Луис Бунюел

„Четенето все още е най-поносимата форма на погнуса.“ Томас Бернхард

За Муха на бара първоначално Буковски лобирал Шон Пен да играе Хенри Чинаски, но приятелят му вървял в комплект с Денис Хопър (като режисьор), а Буковски е имал волния ездач за нещо като “паркетния лъв на Холивуд”, отделно ангажимента с Барбет Шрьодер, така че топката спира финално в краката на Мики Рурк.

barfly

Реализацията на  Barfly се е бавила близо 14 години, като за една бройка въобще да не види бял свят заради фалита на Кодак по това време(1987).  В крайна сметка, това са маловажни подробности когато говорим за най-добрия до момента, в смисъл на автентичност, филм за живота на Бук. Другият e Factotum с Мат Дилан и Лили Тейлър,2005-та, но той по очевидни причини не може да се похвали с личната оценка на Чарлс.

Муха на бара не е велик филм , но всеки път, когато го гледам, ми се приисква да се напия, казва Ханк.

За Барбет работата върху сценарий писан от Буковски е било отколешна мечта и специалното му отношение си личи, дори в липсата на саундтрак- сметнал Малеровата подборка на Мики Рурк за достатъчно истинска, за да ангажира с тази задача някой друг.

Сетовете са из Ел Ей баровете, чийто столчета е търкал самия Буковски, а хотелът в който Уанда (Фей Дънауей) и Мики Рурк споделят алкхолните си делириуми е същият този Royal Palms, в който Буковски през 80-те  “резидира” в компанията на други живеещи на ръба анонимни алкохолици.

Barfly

Сюжетът гравитира около ежедневното раждане и умиране на Чинаски, лекотата с която той се справя и ли не се справя с установените дребно буржоазни правила на обществото, презрението му към лостовете на кариериста, презрението му към славата, еснафството.

От другата страна е любовта му към поезията извън хартиените корици, поезията харчеща твърдо, неекологично гориво, която се разхождаща в компанията на чифтове красиви крака, готова да отстоява правото си да черпи приятелите си или да слуша симфониите на Густав Малер със юмруци. Мики Рурк влага цялата си душа и тяло в образа на гениалния пияница. Начинът, по който той се движи и говори бързо сменя мнението на Буковски за него.

Опитната Фей Дънауей е идеалният избор за Уанда (ролята е предлагана на Хелън Хънт) Героинята й е трагична, красива и отчаяна по онзи старомоден очарователен начин, така характерен за творчеството на Буковски.

П.П.

Ако си фен на творчеството на  Буковски и ни пратиш селфи с колекцията си от издадени негови книги на имейла, ти гарантираме приятна изненада от branditi.com. Внимание: предложението ни е безсрочно:)

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

3 thoughts on “Муха на бара (1987) – одобрено лично от Чарлс Буковски

  1. Pingback: Bullet | movies.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.