Защо Badlands (1973) е ненадминат?

Badlands

Badlands (1973)

През 1958-ма, двама младежи от Линкълн, Небраска хвърлят Америка в ужас. Чарлс е на 21, а Карил на 14. За девет дни убиват по пътя си  11 души преди да бъдат заловени.

Историята очевидно впечатлява и Терънс Малик (Дървото на живота, Тънка червена линия), който в началото на седемдесетте ангажира Мартин Шийн и Сиси Спейсък да изиграят серийните убийци в първия му пълнометражен филм. Намесата на Карил – току що излежала 18 годишната си присъда, води до смяна на истинските имена и място.  При Малик момичето е Холи и е на 15, а Чарлс става Кит и е на 25.

Трагедията се разиграва между Форт Дюпри, Южна Дакота и планината Монтана. Защо Badlands е ненадминат в жанра за серийни убийци?

badlands

Необратимите действия на Кит Терънс Малик показва през призмата на смущаващо тривиална човешка история.  Кит работи на боклукчийска кола, потиснат от липсата на перспективи в м градчето. Влюбен е в Холи, но баща й (художник на рекламни пана) не иска дъщеря му да ходи с боклукчия. Защо – пита Холи Кит, какво знае баща ти за боклука?  Когато двамата се подготвят да избягат, баща й провокира Кит и той натиска спусъка на пистолета без колебание, записва гласа си на плоча и я оставя за прокурора. Кит се олицетворява с Джеймс Дийн, даже му прилича. Обича да преиграва, представя живота си като на кино. Не е ясно различава ли границата. Хората около него също затвърждават изопачената му представа за себе си.

badlands

Боклукчия без кауза, отчаяният бунт на Кит минава през живота на тези, които се изпречат на пътя му и застрашат свободата му с Холи. Режисьорският тон е неутрален, историята разказва зад кадър (както в Дървото на живота) Холи – безстрастно, почти апатично. Сиси Спейсък е чудесна,  нейна достойна заместничка днес е Хлое Савини. Мартин Шийн играе перфектно – каубойската походка, разширените зеници и спокойният глас пълнят резервоара на героя му с тонове неудовлетвореност с мъгляв произход. Кинематографично критиката определя Badlands като един от най-добре заснетите филми евър. Родени убийци на Оливър Стоун стъпва именно върху раменете на Малик.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

1958 Чарлс 21 и Карил 14 от Небраска Южна Дакота убиват 11 души за девет дни по пътя си.
Rate this post
4.50 avg. rating (92% score) - 2 votes

1 thought on “Защо Badlands (1973) е ненадминат?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.