Моноспектакъл на Робърт Редфорд във Всичко е загубено (2013)

“Пред безкрайността на океана ти идва желание за размишления, които претендират да са дълбоки.” Марчело Мастрояни

All Is Lost се разписва в историята като първия филм с един режисьор, един актьор и 11 продуцента.  Явно толкова са необходими за заснемането на осемдневна корабокрушенска епика с три (общо използвани) 39-метрови яхти, една звезда и един океан (Индийския).
С изключение на гласът зад кадър в началото, J. C. Chandor (Margin Call)  е елиминирал изцяло красивия тембър на Робърт Редфорд. Липсата на диалог и тихо влизащата музика фокусират вниманието единствено върху физическото противоборство на закъсалия моряк, няма мегдан за дълбоки размишления.

  All-Is-Lost

Силата на индивидуалния дух и упорството да издържиш, този път не в Космоса (Gravity), a в най-непредсказуемата част на Земята; крехката и уязвима човешка психика срещу неподвластната на одушевяване природна стихия.
Подвигът щеше да е героичен, ако не беше в името на собственото самосъхранение. Изпитанието не е и библейско, въпреки алюзиите, защото няма закони, които да ограничават лошия късмет. Свидетели сме на изобретателен в детайлите моноспектакъл, чийто единствен смисъл е в неизкоренимата жажда за живот. Разширяващ непрестанно лимитите на възможностите си, Робърт Редфорд е чудесен избор за старецът в морето.

Редфорд за филма: „Става дума за ролята на технологиите в съвременния свят. Наблюдавам как хората започват да комуникират по-бързо и все по-често да говорят едновременно. Това вдигане на оборотите ме заинтригува. Зададох си въпроса: ‘Колко още можем да продължим така?’ Защото рано или късно нещо ще се случи, и това ще гръмне”, обяснява той. „Този филм е за това какво става, когато тези неща изчезнат. В него няма нищо освен природни стихии, един самотен човек и неговата лодка – ярък контраст на всичкия технологичен шум, който според мен обърква хората.”

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

1 thought on “Моноспектакъл на Робърт Редфорд във Всичко е загубено (2013)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.