Aguirre, der Zorn Gottes / Агире, гневът Божи (1972) – филмът на Херцог, за който всички са чували , но малко са гледали

Агире, гневът Божи

Aguirre-der-Zorn-Gottes

Ако аз искам птиците да падат мъртви от дърветата, то птиците ще падат мъртви от дърветата.

Аз съм Агире. Гневът Божий

“Не съм артист. Никога не съм искал да бъда артист. Аз съм пехотинец на киното. Идеята за „артиста” е анахронизъм.” Werner Herzog A Guide for the Perplexed: Conversations with Paul Cronin/превод Lubomir от prozekcia.com

Aguirre, der Zorn Gottes / Агире, гневът Божи (1972) е първият филм на Вернер Херцог с Клаус Кински и началото на продължилото им 15 години противоречиво но силно приятелство. Историята на Агире се случва десетилетия след  погрома над Инките, когато група испански конкистадори зарязват Андите и Писаро, за да преследват бляновете си за златно Ел Дорадо .

aguirre-herzog

Разгорели се противоборства редуцират състава на експедицията и поставят Агире (Клаус Кински) начело. Нахлува лепкава и маниакална обсесия – майсторски заснето – монотонно и хипнотизиращо като поречието на Амазонка, по което те, наместниците на белия бог пъплят със салове.  Днес никой не би дръзнал да заснеме тази история толкова театрално и многопластово.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.