Adaptation (2002). – ролеркостерът на Чарли Кауфман

Аз и ти делим едно и също деенка. Нима има нещо по-тъжно от това?

Растенията нямат памет твърди Чарли Кауфман в Adaptation. Затова й адаптацията не им коства нашите проблеми. За дарвиновият човек, адаптацията е трудна, даже ужасно трудна, защото я свързваме с отказ от възприет принцип, схема, чувство. С предателство.

В Adaptation. наративът тече на няколко нива и разбира се, има повече от един филм и множество аварийни изходи между етажите.

С референция към Уди Алън, алтерегото на Кауфман- Никълъс Кейдж (с най-най-симпатичната му роля), играещ с името Чарли Кауфман, е блокирал, умозрителен, лежащ на лаврите от Да бъдеш Джон Малкович гениален сценарист-хипохондрик. Дебел, оплешивяващ и интелигентен, той е в ступор пред задачата да адаптира тръгналия от журналистическо разследване в The New Yorker роман “Крадецът на орхидеи” (реално съществуващ), написан от героинята на Мерил Стрийп.

Adaptation-2

Сиамският близнак на Чарли, Доналд, игран отново брилянтно от Кейдж, е атипод на Чарли- нахъсан, начинаещ сценарист, чийто първи труд жъне абсурден на фона на творческите нещастия на брат му успех.

Контрапункт, с помощта на който Кауфман (задкулисният) изгражда изтощително дългия си бекхенд-фортхенд сет на разпределените поравно между ирационалност – реалност собствени проекции.

Симпатичен трик във филма с двойно дъно е механизмът, по който става “издърпването” на повърхността на от авторски (арт) монолог към комерсиален филм.

Adaptation.

Става отвътре-навън, чрез героя на Брайън Кокс (избран собственоръчно от прототипа му, гурото McKee), който съветва екранния Кауфман да се върне малко назад в зациклилия сценарий и да вкара драма.

Точно това се случва с носещия скелет на Adaptation. – взаимовръзките между писателката Стрийп, ловецът на орхидеи Крис Купър и дуото (с неколкократно намигване към авторите на Казабланка) сценаристи преминават в учестено трилър темпо, за да може в крайна сметка шамарът на действителността, макар и измислена, да изкара протагониста от неговия артистичен унес.

Осмисленото вмъкнаване на сцени от заснемането на Да бъдеш Джон Малкович в тъканта на Adaptation. и аналогията между терзанията на кукловода Кюсак и сценариста Кейдж, задава доста по-сложни и доста по-интересни параметри за анализиране на тандема на Джоунзи-Кауфман.

Едно е ясно, редом до колегата си и приятел Мишел Гондри Чарли Кауфман е един от най-талантливите сценаристи на нашето време.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
4.75 avg. rating (95% score) - 4 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.