Ябълките на Адам (2005): Мадс Микелсен – пастор в провинциална църква

Ябълките на Адам (2005)

Мадс Микелсен (тазгодишен лауреат от Кан) е пастор в провинциална църква, който периодично дава подслон на изгубени в човешките пороци души. Новото попълнение в  семейството на алкохолик, клептоман и обирджия, е възрастен скинхед, първата работа на който е да закачи портрет на Фюрера над леглото си.

Методите за вкарване в правия път на Микелсен са повече от странни. На агресията на скинхеда той винаги обръща и другата буза, за него всяко едно нещастие в живота му-самоубила се съпруга, баща-насилник, парализиран син е изпитание на Дявола. Прочел отгоре-отгоре притчата за Йов,

adam's-apples

Скинхеда се вклинява рязко в характера на Пастора, опитвайки се да му внуши, че Бог го мрази. Впоследствие, лошия герой търпи метаморфоза, която може да трогне и най-закоравялото киноманско сърце.

Черният хумор на Adam’s Apples лази по нервите на вярващи и невярващи и това е разбираемо. Заблудите са последното нещо, с което човек иска да се раздели.

Филмът е чудесен заради цикличността и личните “седем ада”, през които минават героите преди да открият (или изберат) истината за себе си и да я следват.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 6 votes

5 thoughts on “Ябълките на Адам (2005): Мадс Микелсен – пастор в провинциална църква

 1. Този филм е толкова въздействащ,толкова разтърсващ,че ме докара до състояние едновременно да плача и да се смея! Дълго време не съм попадала на такова стойностно кино.
  Има още един филм, в който главната роля се играе от Мадс Микелсен-“Ловът”,също уникална творба!

  1. Страхотно! Галина, препоръчвам ти трилогията на Никълъс Ван Рефън Pusher, да видиш там Мадс, и Валхала Райзинг също, пак на Рефън
   А Ловът на Винтемберг закова вниманието наистина в точния момент и време

 2. Много благодаря за препоръчаната трилогия! Едва преди няколко дни видях коментара Ви и побързах да видя за какво става въпрос-оказах се отново права: скандинавците умеят да правят уникални филми!!! Още веднъж Ви благодаря!

  1. О, да, скандинавците… Точно съм на вълна Карл Уве Кнаусгор и феноменалната му поредица от 6 книги “Моята борба”, oт която тук преведоха само първата, с побългареното “Моята лична борба”

   Апропо, препоръчвам и филма “Let the right one in” по едноименния роман на Йон Линдквист (страхотен!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.