A Somewhat Gentle Man – градско хайку и сардоничен анализ на Северняка


A Somewhat Gentle Man

 

 

 

 

 

 

 

A Somewhat Gentle Man (2010)

Току що излежал 12 годишна просъда, Улрик има няколко задачи пред себе си. Да се справи с бандата от миналото си, да мине през няколко покъртителни емоционални афери, да отмъсти на предателя вкарал го в затвора и да оправи каквото е останало от взаимоотношенията със своя син.

A Somewhat Gentle Man

Hans Petter Moland е направил затрогващ интимен филм от ранга на Каурисмаки, който вече получи висока оценка на фестивала в Берлин. Минималистичен, сведен до градско хайку диалог, плюс  комични в абсурдизма си ситуации и сардоничен анализ на противоречивата Северна душа. Всичко това в условната  камерна рамка на криминалния жанр. Изглежда всеки от каста е влюбен в персонажа си.

Стелан Скарсгаард е перфектен във ролята си на тромав престъпник с добро сърце, запокитен в предградията на индустриалелен Осло. Мимиките на лицето му рисуват шедьоври. A Somewhat Gentle Man е един от най-добрите норвежки филми напоследък. От раздел “Човекът който…” Препоръчвам за подгравяне норвежката класика Den brysomme mannen (Тhe Bothersome Man, 2006).

 

 

 

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

, , , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)