A Somewhat Gentle Man (2010) – градско хайку и сардоничен анализ на Северняка

En ganske snill man

A Somewhat Gentle Man (2010)

Току що излежал 12 годишна просъда, Улрик има няколко задачи пред себе си. Да се справи с бандата от миналото си, да мине през няколко покъртителни емоционални афери, да отмъсти на предателя вкарал го в затвора и да оправи каквото е останало от взаимоотношенията със своя син.

A Somewhat Gentle Man

Hans Petter Moland е направил затрогващ интимен филм от ранга на Каурисмаки, който вече получи висока оценка на фестивала в Берлин.

A Somewhat Gentle ManМинималистичен, сведен до градско хайку диалог, плюс  комични в абсурдизма си ситуации и сардоничен анализ на противоречивата Северна душа. Всичко това в условната  камерна рамка на криминалния жанр. Изглежда всеки от каста е влюбен в персонажа си.

Стелан Скарсгаард е перфектен във ролята си на тромав престъпник с добро сърце, запокитен в предградията на индустриалелен Осло. Мимиките на лицето му рисуват шедьоври. A Somewhat Gentle Man е един от най-добрите норвежки филми напоследък. От раздел “Човекът който…” Препоръчвам за подгравяне норвежката класика Den brysomme mannen (Тhe Bothersome Man, 2006).

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

3 thoughts on “A Somewhat Gentle Man (2010) – градско хайку и сардоничен анализ на Северняка

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.