Широкоформатен портрет на артиста в Солта на земята

Хората обичат да се снимат,
за да са сигурни, че ги е имало…
The Kinks

Визуално и емоционално The Salt of the Earth / Солта на земята (2014) на Вим Вендерс държи къса дистанция с естаблишмънт нивото на Себастиао Салгадо – световноизвестният бразилски социален и документален фотограф и фотожурналист, посетил не по-малко от 100 държави на всички континенти.


THE SALT OF THE EARTH

За да не остане съмнение за вътрешната хигиена на обекта, в ретроспективен и хронологичен на авантюристичните му пътешествия ред, Вендерс обстойно представя Себастиао Салгадоа като заслужил хуманист от ранга на Алберт Швайцер, преживял с риск за живота всеки един от фоторепортажите си от гнойните точки на геополитическата ни карта. Виждаме кризите и конфликтите калили характера му, важната роля на съпругата му – подобно Жан-Клод за Кристо организатор, идеолог и гръб на арт-кариерата му, виждаме и мотивацията на Себастиао да зарежа комфортното битие на чиновник на младини.

Човек рискува за да провокира появата на някои въпроси. Албумите на Себастиао носят библейски и протобиблейски  заглавия. Обхващат бейсик елементи – природата на земята, на хората, на животните. Автобиографичният момент с ръководената от Салгадо живителна трансформация на родното му място затваря “кориците” на официоза и внушава надеждата, че въпреки ужасите на Руанда и Етиопия, въпреки днешния териториално условен Трети свят, Артистът може да влияе на процеси отвъд душевното възприятие.

Силно ме впечатли началото, когато Себастиао разказва за преживяването си в една бразилска, вкопана като обърната пирамида в земята златодобивна мина, експлоатирана примитивно от съвременни доброволни роби. “Никой не пада там, докато се изкачва нагоре. Никой не е там, за да пада. Там е за да забогатее.”


5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.