Senna – “малкото щастие на Бразилия”

Senna (2010)

… и когато достигнеш лимита, нещо става и ти можеш да продължиш дори повече. Със силата на съзнанието, с твоята решителност, с твоя инстинкт и също така опит можеш да летиш нависоко. Сена
When you have God on your side, everything becomes clear/
Сена

Трикратния шампион във Формула 1 Айртон Сена e загадъчна личност, гений-интроверт, който не само че предифинира възможностите на болидите на които се качваше, a и подобно геният на Диего Армандо Марадона, смая света с отвъдрелигиозната си наркотична отдаденост към страстта. Страстта, в която изгоря като комета.
Senna на Asif Kapadia (The Warrior) е синтезирал безценен архивен материал, в който съвременници на Сена споделят какво е било да работят с него, как виждат провалите и пробивите му към върха и неговата рефлексия към тях.

Амбицията частично предначертава пътя до фаталния завой Тамбурело на пистата Имола, април 94-та. Болидът на Прост, с който Уилямс-Рено печелят шампионата през 93-та, без електронните добавки, премахнати( спред Сена без Бенетон с Шумахер и това го гнети) от ръководството на следващата година, когато идва Сена, вече е с коренно различно, опасно поведение. Причините за смъртта на Сена никога няма да бъдат на сто процента изяснени, но всички експерти споменават за проблеми с кормилната колона в кокпита.

Коментатори са личности като Рон Денис – президента на МакЛарън,  авторитарният бос във Ф1 Жан-Мари Балестра, Франк Уилямс, пилотите Найджъл Менсъл, Барикело и редица други разписали се в историята имена.

Senna

Ален Прост  разказва за титаничната, продължила десетилетие борба между двамата,  Професора и Богоизбрания, борба включваща дразнене, конфлирти, унижение. Противоборството, разбира се, е комерсиално изгодно. Автомобилният спорт никога не е бил по-полулярен. Айртон е разкрит в най-личните му моменти, уязвим, нестабилен, капсулиран в желанието си да се състезава, да побеждава, нетърпелив да повтори колкото се може по-бързо успеха.

Сена минава възходящо през Лотус, МакЛарън и Уилямс-Рено, през дисквалификации на лична основа и президентски политики. И да е знаел към какво препуска, не би променил нито едно от решенията си. За финал са използвани носталгичните му спомени към времената на картинга и чистото каране без намесата на пари, схеми и политика. Споделените специални моменти от Ален също впечатляват с искреност.

Сравняват народните процесии на погребението му с това на Боб Марли. Наричат го “малкото щастие на Бразилия”. За портрета на иконата Асиф Кападия взима наградата за най-добър документален филм на фестивала в Сънданс.

„Когато гледаш онборд от колата на Прост, можеш да си кажеш, че и ти би могъл да направиш нещо подобно, въпреки че знаеш, че се заблуждаваш. Но когато гледаш кадри от камерата в колата на Сена, веднага ти става ясно, че изобщо не можеш да направиш това, което прави с волана и болида Айртон”
Найджъл Рьобук, гл. ред. Motor Sport

П.П. Второто гледане на “Сена” дава още повече материал за размишление върху опасните аспекти на религиозността. Пребиваването на Сена в друго измерение със сигурност е било проблематично за всички по време на състезания.

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.