Кевин Спейси в Да плуваш с акули – карикатура на win-win капитализма

В родината на “и ТИ един ден може да бъдеш Президент” саморазрушителната надпревара към вечно отстъпващото по-далеч и по-напред ултимативно  удовлетворение се поощрява по конституция. Нагонът “аз искам” се втълпява и внушава и обслужва от семейство, общество, култура.

Swimming with Sharks започва като комедия, минава през крими и завършва в “така е в живота” дух. Гай/Frank Whaley от “Поле на мечтите”, прилича на Матю Бродерик) идентифицира киното с паметта си, в която името на мацката от първата целувка не вАжи, колкото The Fish That Saved Pittsburgh (1979) например.

Това е и причина да копнее по шоубизнеса, в който “късметът” го прави безполов роб (демек секретар) на влиятелния продуцент Бъди/ адският могул Кевин Спейси. Мачкан преди да мачка, в своето KEATON STUDIOS циникът Бъди (с прототип Джоел Силвър, с който режисьорът George Huang дълго работи) осребрява хорските мечти на здравословна дистанция от реалността.

Swimming with Sharks

Карикатура на win-win капитализма, той унижава и управлява като халиф в шериата. Гай заменя предния роб, Бенисио дел Торо (който година по-късно снима със Спейси Обичайните заподозрени), увлича се по продуцентка (Michelle Forbes), интелигентна секс-играчка в играта на мъжете, и се обнадеждава, че погледът на алфа-вълка ще се стопли.

Какво наистина искаш – повтаря с натъртване на всяка сричка Спейси завързан за стол, временно дисквалифициран от малкия объркан войник. Някой е спечелил, защото друг е загубил.  За да задели територия в джунглата, Гай трябва да възстане срещу нейния цар, най-малкото за да управляват заедно раята.  Закон номер едно на животното във вратовръзка.

Комерсът най-обича да се обявява за антикомерс, така всяка проява на възмущение в реална ситуация бива лесно притъпена. Това не пречи “Да плуваш с акули” да е готина сатира или черна комедия каквото предпочитате, с много вътрешноцехови референции за киномани.

Образът на Бъди Акерман хипнотизира от началото до края. Репликата към Франк, че ще го понижи в продавач на обувки е намигване към биографията на Спейси преди да стане актьор. Въобще ролята му се намества като тетрис-фигурка в срещуположния ъгъл на The Big Kahuna (1999), за да бъде ексхумирана и напомпана със стероиди в “Шефове Гадняри” 1 и 2 се’мнайсе години по-късно.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.