Кецове (2011) – прекършени цветя на плажа

Шестима приятели сменят ърбан физиономия на София за хоризонта на мечтания плаж. Уви, кофти хората не свършват с градския пейзаж, те са и там, където си избягал и конфронтацията е неизбежна. Кецове е за похарчената в България младост и по общо за свободата, нейната цена и необходимостта да я отстояваш, тя не идва даром. Романтично бунтарски – всички основания за съществуването на Кецове са налице.

kecove
защо сериозното послание на филма Кецове е поднесено с такъв фриволно-комичен плакат си нямам на представа

Черният гологан Валери Йорданов (страхотен актьор, човек; някак успокоително е, че го има) и Иван Владимиров са снимали на места около Карадере, от които и на теб не ти се е тръгвало всяко лято. Солен купон, опесъчена любов и всичко е окей докато цъфнат наемните биячи (#КОЙ? ще е актуален въпрос в БГ и 100 години след Делян Пеевски).
Конфликтът на групата млади със системата – постиндустриална, мутрокапиталистическа ли ще я наречеш няма значение, е неизбежен и тъжен. В модерна и демократична на хартия България консуматорското общество не говори езика на мечтателите на Бертолучи. Валери определя филма им като философски екшън. Аз обикновено знам началото и края на историята в главата си, а между тях може да е всякакъв джаз – казва години по късно за зародиша на идеята в Кецове.
Прехвърчат искри, поне за мен към бунтарски класики като Vanishing Point, Волният ездач, Забриски пойнт… Куп технически пробойни и очевидна липса на опит (то къде и как да го натрупаш в БГ) обаче държат Кецове на километрична дистанция от тях и в известна степен принизяват потенциала му, оставят го да стои лек и наивен. 

„Кецове” е режисьорски дебют за Иван Владимиров и Валери Йорданов, автор на сценария и изпълнител на една от главните роли. Участват Филип Аврамов, Иван Бърнев, Валери Йорданов, Васил Драганов, Ина Николова, Иво Аръков, Мариан Вълев и др. Оператор е Рали Ралчев.
Пробвай Кецове, може да ти паснат.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

1 thought on “Кецове (2011) – прекършени цветя на плажа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.