Галя Йотова: Глагол Дъвча, сегашно време

Този пост не е за кино, но изключението си заслужава. Поводът е  изявата на Галя Йотова наречена “Тренировка” (21.07. – 31.08. 2014) намерила място в Stick Place/Галерия Аросита, ул. Врабча 12А

глагол Дъвча, сегашно време
аз дъвча ние дъвчем
ти дъвчеш вие дъвчете
той дъвче те дъвчат
тя дъвче
то дъвче

По принцип, освен в поръчковата агит-проп, в изкуството нищо не е банално еднозначно, а дълбочината в прочита зависи от взимането предвид на редица фактори около автора, контекста, в който той се изявява, и разбира се, качествата на интерпретатора. Затова и смисълът на последната работа на фотографа Галя Йотова “Тренировка” далеч не се изчерпва с лаконичното граматическо спрежение на безобидния глагол дъвча, хоризонтално допълнение на вертикалната визия. Моделът на Галя дъвче в упор, фазите на моментното доволство затварят цикъл. Нещо се случва, след това изчезва, после отново от същото. Бодър фрагмент от отчайваща по смисъл тайм-лапс тренировка. Критически коментар към политическата говорилня или към артикулацията на (поп)културни комплекси? Каквото и да избереш, едва ли ще сбъркаш. Капанът на дискусията е отворен.

Oбразът на човек произвеждащ балончета от дъвка е дежа ву от света на модата, където не една и две лоши красавици демонстрират целулоидна еманципация в лицето на комерсиалния фотограф. Импотентен бунт, въздух под налягане. Нещо като да покажеш среден пръст, без да показваш среден пръст. В една друга възраст дъвченето и пукането на балончета е синоним на юношеско безгрижие и инфантилни(в добрия смисъл) страсти – кой не е събирал картинки от дъвки като дете? В подредения речник на възрастните дъвченето на дъвка на публични места често е признак на лошо възпитание. Инфантилизъм в лошия смисъл на думата. Освен когато – Внимание! – не става въпрос за дискусии, дебати и анализи – необятното поле на Оралната любов, там където любовта към предъвкването на едно или друго, винаги има какво, конкурира по реализация сексуалния нагон. Тогава дъвченето става основно и най-важно за оформянето на дискурси социално занимание. От ентусиазма, с който произвеждаш балончета зависи собственото ти статукво. Колкото по усърдно участваш в колективното преживяне, толкова по-върховно е преживяването ти в частност. Умислените челюсти да му мислят.

* интервю с Галя Йотова в рубриката “Story ми се”

П.П.
http://bit.ly/1ulTYvg
Блиц БНТ преглед на “Тренировка” (от 17:30′), под благосклонния поглед на проф. дфн Владко Мурдаров!

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.