Бойни изкуства и аватари в Повелителят на въздуха (2010)

В разкъсван от война свят, единствената надежда за мир, е предсказанието за появата на Аватар. Съдбата отрежда тежката отговорност на младия Aнг (Ноа Рингер) – последният оцелял от изчезналата Нация на Въздуха. За да спаси света от Огнената нация, той трябва да овладее останалите три стихии.
Но за да се случи това, той първо трябва да намери емоционален ключ към натрупания гняв в себе си.

The Last Airbender

Изпълнителят на главната роля в The Last Airbender е щатски шампион на Американската асоциация по таекуон-до. Ноа тренира таекуон-до  от десет годишен. Сега е на 13. За да не му е горещо на тренировки бръснел главата си. Приятелите и инструкторът му по бойни изкуства- фенове на анимационния сериал „Аватар: Повелителят на четирите стихии”, започнали да го наричат Аватар. Ноа сам се запалва по поредицата.
За кастингите на Paramount снима свое DVD за прослушването си. Рисува и синята стрела на главата си, така характерна за героя му. Конкуренцията бива отвята.

Битката между доброто и злото е невъзможна без усърден гадняр. В The Last Airbender това е Дев Пател, от спечелилия 8 оскара „Беднякът милионер”. Неспособен да се справи със собствената си емоционална нестабилност по друг начин, принц Зуко преследва Анг, за да изгрее отново в очите на баща си.
За него Шаямалан споделя: „Уязвимостта е една от силните страни на Зуко, а Дев Пател притежава мек характер. Той беше дете, когато му поверихме ролята, и във филма излъчва идеалната комбинация от гняв и състрадание.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Повелителят на въздуха 3D стъпва върху Книга първа от сериала „Аватар: Повелителят на четирите стихии”, посветена на водата. Шаямалан, като върл фен на оригинала*, казва че е искал да направи филм, който не само да отговаря на очакванията на феновете на анимацията, но и да направи историята достъпна за по-широк кръг от публиката. Нещо, което е по силите само на пълнометражен екшън.
Само привидно, филмът е таргетиран към юношеската аудитория. Зад разсейващата хореография картината на променлив ток в отношенията баща- син е разработена достатъчно архетипно. Под планините от спец ефекти има достатъчно здрава основа, за начало на нова култова поредица.   Амбициозният бюджет от 180 милиона прави критиката към Шаямалан  меко казано ожесточена. Роджър Еберт заклеймява продукцията като “агония”. Важното е, че Найт Шаямалан, за пореден път демонстрира шестото си чувство за кино и остава верен на оригиналното си въображение. Така че агонията е сладка.
* Avatar: The Last Airbender), още познат като „Аватар: Легенда за Енг“ (на английски: Avatar: The Legend of Aang) е американскианимационен сериал, създаден от Брайън Кониецко и номиниран за награда Еми през 2007 г. Следва традицията на азиатското кино, със силно влияние на бойните изкуства и на идеята за съществуването на природни стихии.
Сезоните на сериала са създадени под формата на “книги”, като всеки епизод представлява отделна “глава”. Първият сезон, озаглавен „Книга първа: Вода“, започва да се излъчва на 21 февруари 2005 с първия епизод – „Момчето в айсберга“.

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.