Джеймс Каан от Кръстникът в Крадец (1981)

С Thief (номинация за Златна палма в Кан) Майкъл Ман става видим за фестивалните журита.
Девет години след Кръстникът, Джеймс Каан е Франк, белязан от затвора крадец на диаманти, който иска да осинови дете, да се ожени за Tuesday Weld (Имало едно време в Америка), да навакса живота на другите. В занаята е ловък, екзактен и работи само със себеподобни (Джеймс Белуши). Kaто конструкция Франк е едно към едно с Де Ниро в Жега, но характерът му е експанзивен. В облегалките на крайпътно заведение героят му спечелва момичето си с дръзко “мотивационно” писмо (Ман казва, че такова писмо сам той е получил от затворник) и трогателен колаж от изрязани картинки, ребус на миналото и бъдещето му. Един последен удар го дели от мечтания живот.

Thief1981

Ман е толкова добросъвестен, че дори инструментите за разбиване на трезори и всякакви други машинерии са автентични, а не реквизит. Локациите са реални места в Чикаго. Цистерни с вода са поддържали улиците постоянно мокри. Детайли, които имат значение. Консултанти са истински престъпници, един от които даже партнира на Каан – в топ форма и по негови думи, в най-любима след тази на Сони Корлеоне роля. Освен Белуши дебютират Денис Фарина и Робърт Проски.

 

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

1 thought on “Джеймс Каан от Кръстникът в Крадец (1981)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.