Джон Картър: Между два свята (2012)- с респект към “междузвездните” образци

Джон Картър: Между два свята e приключенско фентъзи с огромно количество дигитален екшън и мъничък респект към междузвездните образци в жанра. В момента някой чете:Ironclad и Velvet Goldmine OST

Умореният от воюване на различни флангове ветеран- Тейлър Кич, се озовава на Марс в разгара на конфликт с планетарен мащаб. Масло в огъня хвърлят Уилям Дефо, пленителна принцеса и местните зеленокожи. Джон Картър: Между два свята e приключенско фентъзи с огромно количество дигитален екшън и мъничък респект към междузвездните образци в жанра. А, ето какъв изчерпателен синопсис и хипер детайлно описание на героите на филма ни пратиха нашите приятели от Форум Филм България:

John Carter

ЗЕМЛЯНИНЪТ

От планетата Земя в края на 1800 г., на светлинни години от Барсум (Марс)

ДЖОН КАРТЪР (JOHN CARTER)

ТЕЙЛЪР КИЧ (Taylor Kitsch)

“No good’ll come out of me fightin’ your war.”

Роден във Вирджиния, Джон Картър служи като офицер в армията на Конфедерацията по време на Гражданската война в САЩ. Той е смел и почитан герой, но разрушенията от войната го оставят разорен, обезкуражен и върешно опостушен. Случайно озовал се на планетата Барсум (Марс) Картър осъзнава, че силите и уменията му да скача, са многократно по-големи в ниската гравитация на Барсум. Джон Картър неохотно се въвлича в приключение, в което ще преоткрие своята човечност, но и ще спаси новооткрият от него свят.

ПОЛКОВНИК ПАУЪЛ (COLONEL POWELL)

БРАЯН КРАНСТЪН (Bryan Cranston)

“Captain, I’m finding it difficult to reconcile the man on this piece of paper with the one I’m looking at.”

Полковник Пауъл е сух, като излязъл от книга здравеняк, офицер от амриканската кавалерия. Мисията на полковника е да разквартирова Джон Картър в предните позиции на своята част, която се сражава срещу апачите в Аризона. Намеренията му са осуетени от отказа на Джон Картър да има нещо общо с военните и тяхната кауза, независимо колко е справедлива.

ЕДГАР РАЙС БЪРОУС (EDGAR RICE BURROUGHS)

ДАРИЛ САБАРА (Daryl Sabara)

“My mother always said Jack never really came back from the war.”

Едгар Райс Бъроус е любознателният, 18-годишен племеник на Джон Картър. Едгар обожава своя чичо и като дете с интерес слуша щурите истории на Джон, които го отнасят на места, които Едгар трудно би могъл дори да си представи. Бъроус получава спешна телеграма от чичо си и веднага поема към дома му, единствено за да разбере, че вече е твърде късно.

ОБИТАТЕЛИТЕ НА БАРСУМ

Марс или Барсум, както го наричат обитателите на планетата, е дом или обиталище на различни раси, от изтънчените „Червени хора”  Хелиуми и войнствените Зоданги до племето на примитивните „Зелени хора” Тарксите и мистичните, напреднали Терни.

ХЕЛИУМИ (HELIUMITES):

Хуманоидни, татуирани в червено, обитателите на град Хелиум се характеризират със своята изтънчена и орентирана към природата политика. Те с гордост развяват своя син флаг, който символизира нацията им и силния им копнеж към отдавна изчезналите океани. 

DEJAH THORIS  – Дежа Торис

ЛИН КОЛИНС (Lynn Collins)

“If you had the means to save others, would you not take any action possible to make it so?”

Дежа Торис е красивата чернокоса принцеса на Хелиум, която страстно защитава хелиумите и техния начин на живот. Дежа е регент на Кралската академия на науките и е обучена в правилата на боя. Тя е пред прага на откритие, че е възможно да промени завинаги баланса на силите между нейния народ хелиумите и постоянните им врагове зодангите. Времето изтича и Дежа трябва да убеди Джон Картър да се присъедини към нея и да защити Хелиум.

TARDOS MORS – Тардос Морс

СИАРАН ХИНДС (Ciaran Hinds)

“Helium is lost. My people. I have failed them all.”

Тардос Морс е Джедак (Крал) на Хелиум и баща на Дежа Торис. Той е издражлив и прагматичен управник, принуден да намери начин да спаси своя обичан Хелиум, дори заради това да трябва да разбие сърцето на Дежа.

KANTOS KAN   – Кантос Кан

ДЖЕЙМС ПЮЪРФОЙ (James Purefoy)

hello, ladies.”

Кантос Кан е Одвар (Капитан) на въздушните сили на Хелиум и безрасъдно лоялен на Тардос Морс и неговата дъщеря Дежа Торис. Интелигентен, красив и смел, Кантос ще направи всичко по сислите си да спаси Хелиум и да защити кралското семейство.

ЗОДАНГИТЕ (ZODANGANS):

Хуманоидни, татуирано в червено, обитателите на Зоданга са войнолюбиви, манипулативни, изследващи и винаги в движение – раса от хищници.Те са представени от подчертано червен флаг символизиращ тяхната агресия и разрушителна природа.

SAB THAN   – Саб Тан

ДОМИНИК УЕСТ (Dominic West)

Death to Helium!”

Саб Тан е Джедак (Крал) на Зоданга. Той е импулсивен, арогантен и агресивен, подкрепящ войната и воюването като начин на живот в Зоданга. С опасно обмислен чар, Саб би опитал да направи сделка дори с дявола, за да разруши Хелиум и да управлява планетата Барсум.

ТЕРНИТЕ (THERNS):

В религията на Барсум, Терните са свещените месии на Богинята Исс. На практика те са незабележима раса, но са и най-високо развитите същества на Барсум, чийто мотиви винаги служат единствено на тях самите.

MATAI  SHANG – Матай Шанг

МАРК СТРОНГ (Mark Strong)

“We do not cause the destruction of a world, Captain Carter. We simply manage it. Feed off it, if you like.”

Матай Шанг е Свети Хекадор (крал) на терните. Използвайки своите напреднали технологии, терните се представят за мистични посланници на богинята Исс, за да разгръщат своите собствени планове.

ТАРКСИ (THARKS):

Тарксите, „Зелените хора” на Барсум, са примитивни племена, високи по 10 фута, с големи бивни и два чифта ръце. В миналото велика раса, сега те са отчаяни номади. Оцеляването им, ръководено от променящи се вярвания, зарежда тяхната агресия и войнствено поведение.

TARS TARKAS  – Тарс Таркас

УИЛЯМ ДЕФО (Willem Dafoe)

“When I saw you leap into the sky, I wished to believe it was a sign that something new can come into this world.”

Тарс Таркас е свиреп зелен марсиански войник, Джедак (Крал) на тарксите. В неговите вени текат последните капки благородство и това е единственото, което все още пречи на тарксите да се превърнат в зверове. Благословен с добро чувство за хумор и търпение, Тарс се сприятелява със землянина Джон Картър и му дава таркското име Дотар Соджат, което грубо преведено означава „Моите десни ръце”.

TAL HAJUS  – Тал Хаджус

ТОМАС ХЕЙДЪН ЧЪРЧ (Thomas Haden Church)

“I claim the right of challenge! Who will pledge their metal to mine?”

Тал Хаджус не желае нищо повече от това да стане предводител на тарксите и със сила да отнеме властта на Тарс Таркас. Той е брутален и мълчалив таркски войн, който живее с единствената вяра, че само силните имат право да оцелеят.

SOLA  – Сола

(Samantha Morton)

“May the Goddess find me worthy.”

Сола е грижовна и внимателна, което й отрежда ролята на парий в жестокото общество на траксите.  Тя често не е се придържа към таркския начин на живот, защото винаги мисли със сърцето, а не с главата си. Като изтърсак  й отреждат отговорността да придружава навсякъде Джон Картър, когaто той е приобщен към племето на тарксите.

SARKOJA  – Саркоджа

ПОЛИ УОЛКЪР (Polly Walker)

“Sola can take the little white worm.”

Саркоджа е идеалната таркс. Пресметлива, студена и жестока. Както Тал Хаджус,  тя вярва, че само силните трябва да оцелеят, а тя оцелява от много време.  При всяка възможност тя се нахвърля срещу Сола заради нейната човещина, която Саркоджа презира и възприема като слабост.

WOOLA – Ула

“Woola would find you anywhere on barsoom” –sola to john carter

Ула е Калот, голямо, подобно на гущер куче, което приема Джон Картър за свой господар. Калотите са невероятно бързи, с 10 крака и челюст пълна с остри зъби. Ула е пламенно отдадена да защитава землянина, доколкото той е първият, който се нуждае да бъде спасяван от нея.

Режисьорът Андрю Стантън, носител на “Оскар”, представя “Джон Картър: Между два свята”, като завладяваща творба с много действие и приключения, разиграващи се на загадъчната и екзотична планета Барсум /Марс/. Сюжетът на “Джон Картър: Между два свята” е по класическия роман на Едгар Райс Бъроуз „Принцесата от Марс”. Увлекателните приключения на неговите герои са били вдъхновение за много филмови творби в миналото като „Аватар” и „Междузвездни войни”.

Филмът разказва историята на уморения от войни бивш капитан Джон Картър /Тейлър Кич/, който по мистериозен начин е транспортиран до Барсум и против волята си се озовава замесен в конфликт с епични мащаби сред жителите на планетата, между които краля на тарксите Тарс Таркас /Уилям Дефо/ и пленителната принцеса на хелиумите Дежа Торис /Лин Колинс/. В свят, който е на ръба на разрухата, Картър преоткрива своята човечност, осъзнал, че оцеляването на Барсум и народа му е в негови ръце

Андрю Стантън е режисьор и съсценарист на “Уол.И”, който печели “Оскар” и “Златен глобус” за най-добър анимационен филм за 2008 г. Той е номиниран и за “Оскар” за сценарий. Стантън прави режисьорския си дебют с “Търсенето на Немо”, за който има номинация за “Оскар” за най-добър оригинален сценарий и печели “Оскар” за най-добър анимационен филм за 2003 г. Той е един от четиримата сценаристи, получили номинация за “Оскар” през 1996 г. за приноса си към “Играта на играчките”, след което получава награди като сценарист за следващи филми на Пиксар – “Приключенията на бръмбарите”, “Играта на играчките 2”, “Таласъми ООД”, “Търсенето на Немо” и “Уол.И”.

Сред останалите награждавани членове на екипа са художникът на продукцията Нейтън Кроули, номиниран за “Оскар” за “Черният рицар” и “Престиж” и художникът на костюмите Мейес Рубео, чиято работа е известна от “Аватар” и “Апокалипто”.

Майкъл Шейбон, който спечели наградата “Пулицър” за романа си “Невероятните приключения на Кавалиер и Клей” е съсценарист на филма.

Композиторът на музиката за филма Майкъл Джиакино е получавал многобройни награди за работата си по предишни филми на Дисни-Пиксар: “В небето” (“Оскар” за най-добра оригинална музика; наградата на БАФТА за най-добра музика; “Златен глобус”; “Грами” за най-добър саундтрак албум), “Рататуй” (“Грами” за най-добър саундтрак; награда “Ани” за най-добра музика в анимационна продукция; номинация за “Оскар” за най-добра оригинална музика), “Феноменалните” (награда “Ани” за най-добра музика в анимационна продукция; номинация за “Грами” за най-добър саундтрак албум).

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

5 thoughts on “Джон Картър: Между два свята (2012)- с респект към “междузвездните” образци

  1. mojeli da mi kajete ot kade da go svaliq toq film pls ispratere mi pismo po abv.bg i mi obqsnete ako nqkoi znae ot kade da go svalq

  2. не, на мен не ми харесват поначало този тип филми.
    но това е субективно, затова и по принцип препоръки никога не правя

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.