Центурион (2010)- с вкус на античност, дълг и достойнство

Центурион (2010)

Кръв, кютек и римски доспехи в уестърн стил. Оглавявените  (не само сюжетно) от Майкъл Фасбендър неколцина оцелели от легендарния 9 легион, отчаяно търсят тиловите си позиции. Преследвани са от пиктите (едно от разклоненията на келтите), на чиято територия се намират и от готик гримираната Олга Куриленко, най-добрата “търсачка” на  пиктите. Показните армейски масовки са заменени от екзистенциалната драма на шепа професионални килъри, изоставени от Господаря си в средата на нищото.

centurion

След режисьорските проекти на Мел Гибсън не е останал много “непоказан” реализъм, но има една сцена, в която прегладнелите легионери опитват полусмлян горкси мъх от току що извадения стомах на диво животно- за такава височина на летвата говорим. Сблъсъците между преследвани и преследвачи са с автентичен вкус на Античност, а Дълг и Достойнството са двата слона, върху които се крепи света на  Центурион.

Приказките им са изсечени монументално като кромлехи и долмени, сексапилът на жените пък започва от вещица нагоре.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Шегата настрана, с Центурион и интерпретацията си върху мита за “изчезналата” на бойното поле най-смъртоносна римска бойна единица, Нийл Маршъл (The Descent) очертава нови територии за експлоатация, в иначе пребродения по диагоналите исторически жанр.

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.