Центурион


centurionКръв, кютек и римски доспехи в уестърн стил. Оглавявените  (не само сюжетно) от Майкъл Фасбендър неколцина оцелели от легендарния 9 легион, отчаяно търсят тиловите си позиции. Преследвани са от пиктите (едно от разклоненията на келтите), на чиято територия се намират и от готик гримираната Олга Куриленко, най-добрата “търсачка” на  пиктите. Показните армейски масовки са заменени от екзистенциалната драма на шепа професионални килъри, изоставени от Господаря си в средата на нищото.

centurionСлед режисьорските проекти на Мел Гибсън не е останал много “непоказан” реализъм, но има една сцена, в която прегладнелите легионери опитват полусмлян горкси мъх от току що извадения стомах на диво животно- за такава височина на летвата говорим. Сблъсъците между преследвани и преследвачи са с автентичен вкус на Античност, а Дълг и Достойнството са двата слона, върху които се крепи света на  Центурион. Приказките им са изсечени монументално, като кромлехи и долмени, сексапилът на жените пък започва от вещица нагоре.

Шегата настрана, с Центурион и интерпретацията си върху мита за “изчезналата” на бойното поле най-смъртоносна римска бойна единица, Нийл Маршъл (The Descent) очертава нови територии за експлоатация, в иначе пребродения по диагоналите исторически жанр.

 

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

, , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)